עדכוני משמורת משותפת 2021 פסיקה ומגמות במשמורת ילדים ומזונות
ההיסטוריה של משמורת משותפת
כעוסקת בדיני משפחה, לעתים קרובות אני נשאלת על ידי לקוחות אם הם יכולים לבקש "משמורת בלעדית" על ילדיהם. ההיסטוריה של משמורת ילדים והשפעות חברתיות לאורך ההיסטוריה חושפת את התשובה.
עוד מימי החוק הרומי, ילדים היו רכושם של אביהם, והיה בסמכותו למכור אותם ולהכניס אותם לעבודות כפייה. לאמהות לא היו שום זכויות ביחס לילדיהן אפילו במקרה שהאב נפטר.
מאוחר יותר במשפט המקובל האנגלי (אחד מיסודות המערכת המשפטית שלנו), לאבות היו סמכויות מוחלטות על ילדיהם עם החובה להגן עליהם, לתמוך בהם ולחנכם. בגירושין, לאבות הייתה זכות למשמורת גם לאמהות שיש להם גישה מוגבלת מאוד לילדיהם לאחר גירושין.
החוק הבריטי משנת 1839 הורה על בתי המשפט לפסוק משמורת על ילדים מתחת לגיל 7 לאמהות, ולהעניק זכויות ביקור לאמהות לילדים מעל גיל 7, תוך קביעת דוקטרינה הידועה בישראל כ "חזקת הגיל הרך", שעדיין ננקטת בחלק מהמדינות כיום כמו הודו. החוק היה האתגר הגדול הראשון בהנחת האבהות.
בארצות הברית, במאות ה -17 וה -18 הייתה לנו מערכת משפט פטריארכלית וכך הוחלה ההעדפה האבהית על משמורת בתיקי גירושין. במאה ה -19, בעוד שחלק מהמדינות אימצו את ההנחה "שנות המכרז", אחרות חרגו מהמשפט המקובל באנגלית וחוקקו חוקים המעניקים לשני ההורים זכויות משמרות שוות על ילדיהם.
משמורת משותפת ביהדות: בהלכה היהודית מושג של "משמורת" אינו קיים אלא רק "החזקת הילדים" - בפועל משמורת פיזית. נושא זה נקבע בכללים מסודרים, שהתבססו בדין הדתי, אשר עיקרם עוסק בטובתם של הילדים.
מגמות היסטוריות הכוללות את המהפכה התעשייתית, הדאגה הגוברת של החברה לרווחת הילדים ויציאה לעבודה של האב מחוץ לבית, כאשר האימהות נשארות בבית כמטפלות ראשוניות בילדים הביאו להעדפה אימהית למשמורת ילדים.
בשנות העשרים של המאה העשרים הוחלפה ההעדפה האבהית בארצות הברית בהעדפה האימהית. זאת קידמה עוד על ידי התיאוריה הפסיכואנליטית הפרוידיאנית שהדגישה את תפקידה של האם כ"ייחודי ". חקר ההתקשרות ההתפתחותית של התינוק לאם השפיע גם על העדפת האם. זו נותרה ההנחה למשמורת ילדים במשך עשורים רבים.
שיעור הגירושין החל לעלות דרמטית בעולם בשנות השישים יחד עם טענות בו זמניות על אפליה מגדרית מצד אבות בהחלטות משמורת והמגמה של מספר גדול של נשים שנכנסות לכוח העבודה החלישה את תפיסת המטפלת הראשית מצד האם. ההנחה האימהית ננטשה באמצע שנות השבעים לטובת חוקים ניטרליים מגדריים עם דגש על טובת הילד והעדפות המשמורת על הילד.
משמורת משותפת
המעבר לניטראליות מגדרית וטובת הילד יצרו פתח להסדר משמורת חדש, משמורת משותפת, בשנות השבעים החלו מומחים להתפתחות ילדים להתמקד בתרומות האב להתפתחות הילד.
נכון להיום ארגונים רבים בעולם מצדדים במשמורת משותפת ביניהם תנועות חברתיות לשוויון הורים, עמותות לשוויון הורות משותפת ולזכויות הילד.
האם עדיין ניתן לעתור למשמורת הורה יחיד?
תלוי במקרה ובנסיבות ניתן לבקש משמורת בלעדית, אך יש לבסס את הטיעון מדוע לא יהיו לילד או לילדים שני הורים מעורבים באופן פעיל בחייהם. התמכרות לסמים, שימוש לרעה באלכוהול, אלימות במשפחה , התעללות פיזית, התעללות מינית בילדים ונטישה הם כולם סיבות תקפות ביותר לטעון נגד משמורת משותפת, אך אלה הם נסיבות קיצוניות. משפחות עם ילדים עם צרכים מיוחדים שדורשים מהורה אחד להקדיש את כל מרצם לטיפול בילד הם גם חריג אפשרי להסדר הורות בלעדי.
נכון לשנת 2021 בתי המשפט למשפחה בישראל מעדיפים משמורת משותפת / הורות משותפת: ילדים שיש להם שני הורים מעורבים באופן פעיל בחייהם. בתי משפט רבים מעדיפים כיום משמורת משותפת משפטית (קבלת החלטות) ופיזית (משמורת מגורים) כאשר ישנם שני הורים מתאימים.
תיאום הורי משמש לעתים קרובות כאשר הורים אינם יכולים לתקשר זה עם זה באופן יעיל ומספקים מסלול נוסף לקבלת החלטות משותפות ומאפשרים משמורת משפטית משותפת.
ניתן להגיע להסכם משמורת, כחלק מהסכמה בגירושין, הסכמי ממון הכולל שני הורים העובדים מחוץ לבית או הצורך של שני ההורים לעבוד מחוץ לבית יוצרים יותר מציאות פיננסית המעדיפה משמורת משותפת.
יתרון ההורות המשותפת Covid-19
במהלך Covid-19 היו למשקי בית רבים שני הורים בבית, כאשר הורים רבים עדיין עובדים מהבית, ויצרו הסדר הורות משותף מבחינת הלימודים, הפעילויות, הטיפול בילדים, הארוחות, השינה ושגרת הבית.
כפי שניתן לראות לאורך ההיסטוריה האנושית, שינויים חברתיים (מהפכה תעשייתית, נשים מצטרפות למעגל העבודה) והתפתחות ילדים (תורת ההתקשרות האימהית, תפקיד האבות) השפיעו על משמורת הילדים. גם בשנת 2021 השפעות הקורונה \ בהחלט מספקות את הדחיפה הגדולה ביותר לקראת משמורת משותפת.
כאשר גירושין זוגות נשואים, דיני הגירושים בישראל מנחים הורים לחלק משמורת חוקית ופיזית משמורת ( האחריות ההורית ואת זמן הורות ). עבור הורים לא נשואים, לאם משמורת בלעדית עד שהאב יקבע אבהות. מטרת חוקי משמורת הילדים בישראל היא לקבוע את טובת הילד .
קביעת משמורת | כיצד בית המשפט קובע משמורת | חוקים להורים לא נשואים | תוכנית הורות | שינוי משמורת | שיקולים | שאלות נפוצות
קביעת משמורת בישראל
מגמות בישראל המשפיעות משמורת ילדים ומזונות\ כגון קביעת ההלכה החדשה במזונות ילדים 919/15 בבית המשפט העליון. בתהליך המשמורת, ההורים מנסים תחילה לחלק את המשמורת. כאשר הם לא מצליחים, מומלץ לפנות לגישור גירושין להסדרת משמורת משותפת. אם עדיין קיימים חילוקי דעות, בית המשפט יכריע וייתן את החלטתו בפסק דין.
בית המשפט מבדיל בין משמורת משפטית למשמורת פיזית. משמורת משפטית היא סמכות קבלת ההחלטות על סוגיות מרכזיות בחייו של הילד. משמורת פיזית היא מי שיטפל פיזית בילד יום-יום בפועל.
1. משמורת פרידה של ההורים
ראשית, זוג נפרד מנסה ליצור הסדר משמורת בכוחות עצמו. תהליך זה יכול לכלול גם את עורך הדין של כל אחד מהצדדים. כאשר ההורים מסכימים, הם יוצרים תוכנית הורות משותפת המתווה את המשמורת החוקית של כל הורה ומשמורתו הפיזית על הילד.
2. גישור בהפניית בית המשפט
הורים משתתפים בגישור שהורה בית המשפט כאשר הם לא יכולים להסכים להסדר משמורת. המגשר המוסמך הוא עורך דין צד שלישי ניטרלי, עובד סוציאלי, פסיכולוג או מטפל. מפגשים אלה אינם מחייבים וחסויים. המגשר עוזר להורים לתקשר אחד עם השני ולהגיע להסכמה.
חוק יישוב סכסוכים
גישור גירושין מטעם המדינה פגישות מהו"ת.
3. החלטת בית המשפט
אם גישור לא פותר את המחלוקות, התיק יחזור לבית המשפט כדי ששופט יכריע. בתי משפט בישראל מקבלים את החלטותיהם על פי חוקים, שיקול דעת, חוות דעת עו"ס, ופסיקה רלוונטית.
חוקי המשחק בשלבים אלו הם סבוכים, משתנים משופט לשופט ויכולים לסתור זה את זה. לכן חשוב שיהיה עורך דין גירושין העוסק באופן ספציפי ומעודכן בדיני המשפחה בישראל.
בכל שלב בתהליך כל צד פועל לשכנע את עו"ס לסדרי דין והשופטים בבית המשפט לפסוק לטובתם, לשופטים בבית משפט יש לפעמים אג'נדה משלהם וטיעונים שונים המניעים אותם בהחלטתם. עורכי דין מנוסים יכולים להפעיל שיקול דעת בהתאם לכל מקרה, לבסוף החלטות על משמורת ילדים תמיד נקבעים לפי טובת הילד.
כיצד בית המשפט קובע משמורת
בבואו להחליט על משמורת משפטית ופיזית, השופט פוסק על פי טובת הילד . הפסיקה בישראל מתווה הבחנות כיצד לפסוק משמורת משפטית ומשמורת פיזית. הגורמים דומים במובנים רבים אך משתנים סביב היבטים ספציפיים לכל סוג משמורת.
מגמות משמורת משותפת שנת 2021
משמורת משפטית (אחריות הורית)
מטרת בית המשפט היא להחליט מי יקבל משמורת משפטית על הילד על סמך מה טובת הילד. כדי לקבוע זאת, שוקל בית המשפט את הגורמים הבאים:
הצרכים של הילד ;
הרצון של הילד ;
טיעוניו של כל הורה ;
הסכמות קודמות לגבי קבלת החלטות;
השתתפותו של כל הורה בעבר בקבלת החלטות משמעותיות;
הבריאות הנפשית והפיזית של הצדדים המעורבים;
התאמת הילד לנסיבותיו החדשות: בית ספר, בית, קהילה וכו ';
היכולת של שני ההורים לשתף פעולה ולקבל החלטות עבור ילדם;
היכולת של הורה לתמוך בקשר חיובי עם ההורה השני;
המרחק בין בתי ההורים והשפעתו על היכולת שלהם לשתף פעולה;
חוו"ד אם הורה מסכן את בריאות הילד נפשית, מוסרית או פיזית;
כל מעשה או איום באלימות פיזית מצד הורה המופנה כלפי הילד;
כל התעללות בילד או אחר מבני הבית של הילד;
בין אם אחד ההורים הוא עבריין מין ואם כן, מהות העבירה וכל טיפול כתוצאה מכך;
שיקול דעת בית המשפט: כל גורם אחר שנקבע על ידי בית המשפט רלוונטי.
מתעדכן
משמורת פיזית (זמן הורות)
להלן הגורמים המשמשים לקביעת טובת הילד באשר למשמורת הפיזית של הילד בישראל:
הצרכים של הילד ; רווחת הילד
הרצונות של הילד ;
משאלות של כל הורה המבקש זמן הורות;
כל הסכמים קודמים לגבי טיפול הילד;
משך הזמן שכל הורה בילה לטיפול בילד בתקופה לפני הגירושין/פרידה;
יכולות נפשיות ופיזיות של הילד וההורים;
התאמת הילד לביתו, לבית הספר ולקהילה שלו;
יחסי הילד עם אנשים משפיעים כמו הורים, אחים וכו ';
היכולת של כל הורה לטפח ולעודד מערכת יחסים עם ההורה השני;
המרחק והעלות של תחבורה בין הבתים של ההורים;
תנאי תוכנית הטיפול המעשית של אחד ההורים ;
יכולתו של ההורה לתעדף את צרכי הילד ;
האם יש צורך בהגבלת זמן ההורות;
אם יש היסטוריה של או איומים באלימות פיזית כלפי הילד או כל אחד מבני הבית האחרים;
נוכחות של התעללות כלפי הילד או כל אחד מבני הבית האחרים;
אם אחד מההורים הוא עבריין מין שהורשע ואם כן, אופי העבירה וכן כל טיפול שהשלים העבריין;
כל גורם רלוונטי אחר כפי שקבע בית המשפט.
דיני משמורת להורים לא נשואים
עד לקביעת האבהות, לאם בד"כ המשמורת הבלעדית על הילד. משמורת בלעדית פירושה שלאם יש משמורת משפטית ופיזית מלאה על הילד. אב צריך לקבוע אבהות בשיטה שאושרה על ידי בית המשפט כדי לבסס את זכויותיו על הילד.
אם נקבעה אבהות, להורים זכויות שוות לילד. בישראל ההנחה בפסקידה ששני הצדדים מתאימים להורות ילד ויש להם זכות לזמני שהות. המשמעות היא ששני הצדדים יקבלו זמן שווה של הורות אלא אם כן הדבר לא יהיה לטובת הילד.
הסדרי ראיה
חלוקת זמני שהות
מסוגלות הורית
האם בית משפט יכול להורות על ביקור בפיקוח או לשלול ביקור?
אם שופט קובע לפני או אחרי גירושין שהורה הוא הורה לא ראוי , השופט יכול להחליט שהוא לא מקבל משמורת פיזית. אם ההורה אינו כשיר לחלוטין, בית המשפט יכול להורות על ביקורים בפיקוח. במקרה זה ההורה זוכה לראות את הילד רק כאשר אדם מוגדר מראש נמצא שם גם. אדם זה יכול להיות עובד סוציאלי, בן משפחה מהימן או אדם מוסכם אחר.
האם צריך תוכנית הורות?
מומלץ לאחר הגשת או הגשת עתירה למשמורת ילדים, על שני הצדדים להציג תוכנית הורות לבית המשפט. הצדדים יכולים להציג תוכנית הורות ביחד או לחוד, בהתאם למצבם. תוכנית ההורות היא התוצאה הסופית של סכסוך למשמורת ילדים וחלק מפסק דין גירושין או הסכם.
זכות סירוב ראשונה
חלוקת זמני שהות ולינה בין הורים גרושים או בנפרד- במקרים מסוימים לשני ההורים יש זמן הורות, לבית המשפט יש אפשרות לפסוק את זכות סירוב ראשונה. זכות סירוב ראשונה מעניקה להורים אפשרות לשמירה על הילד בימי ההורה האחר. לדוגמא, אם הורה א 'הולך לקולנוע בלילה שיש להם את הילד, הם צריכים להציע לתת את הילד להורה ב' ללילה לפני שהם מעסיקים שמרטף.
זכות הסירוב הראשונה אינה ניתנת בכל מקרה זה תלוי במוטב והצדדים. זכות זו ניתנת לצד אם מדובר באינטרס של הילד. יכולות להיות התניות על זכות זו, כגון דרישות תחבורה או לו"ז להודעות.
שינוי משמורת משפטית ומשמורת פיזית
כאשר הנסיבות משתנות, ההורים יכולים לשנות את המשמורת. בהתאם למסגרת הזמן ולסיבת השינוי, ייתכן שבית המשפט אפילו לא יאפשר לבקשה לשנות את המשמורת כדי להגיע לבית המשפט.
ישנם תנאים שונים שיש לעמוד בהם בכדי לשנות משמורת משפטית בהשוואה למשמורת פיזית. למשמורת משפטית, בית המשפט לא ישנה צווים בתדירות גבוהה. הם ישנו סדרי ראיה רק אם הורה מראה שהסביבה הנוכחית מזיקה ל"בריאותו הנפשית, המוסרית או הגופנית "של הילד. כדי לשנות משמורת פיזית, הורה צריך להוכיח שהיה שינוי ניכר בנסיבות.
כיצד מתמודדים דיני משמורת בישראל כאשר הורים עוברים מיקום מגורים?
על פי הפסיקה, מעבר של הורה הוא שינוי מהותי שיכול להוביל לשינוי המשמורת. על ההורה העובר ליידע את ההורה השני ועליו להגיש הודעה רשמית. הודעה זו חייבת להגיע תקופה סבירה לפני שההורה מתכוון לעבור.
האם בתי משפט מעדיפים את האם על פני האב?
בתי המשפט אינם מעדיפים אף אחד מההורים על פי מינו. אדרבה, בתי המשפט מחליטים על המשמורת החוקית והפיזית על הילד על סמך עקרון טובת הילד. לדוגמא, אם טובת הילד היא שהאב יחזיק במשמורת בלעדית, אז הוא יעשה זאת.
האם ילדים יכולים לבחור עם מי לחיות?
קטין אינו יכול לבחור בצורה רשמית עם מי הוא גר . עם זאת, בית המשפט יתחשב במה שהילד רוצה ולא משנה בן כמה הוא. ככל שילד מבוגר או בוגר יותר, כך יש לחוות דעתו משקל רב יותר.
האם סבא וסבתא יכולים להגיש בקשה למשמורת ילדים?
זכויות של סבא וסבתא, זכויות סבים, יכולים לעתור לבית המשפט למשפחה להסדרת זכויות ביקור. הם יכולים לעשות זאת בנסיבות כגון אם ההורים מונעים באופן בלתי סביר את ביקור הסבים. חובת ההוכחה מוטלת על הסבים, מה שאומר שעליהם להוכיח שמניעת הקשר אינה סבירה.
האם הילד שלי יצטרך להופיע בבית המשפט?
ילדים מופיעים לעתים רחוקות ביותר בבית המשפט. במקום זאת, מונה אפוטרופוס לסדרי דין שייצג את הילדים וימליץ מה הכי מתאים להם. אם ילד אכן צריך להעיד בבית המשפט, הוא יכול לעשות זאת בלשכת השופט ולא בבית משפט פתוח.
שאלות נפוצות
כיצד נקבעת משמורת משותפת בישראל?
ראשית, להורים יש אפשרות להחליט על משמורת ילדים בינם לבין עצמם או בעזרת מגשר. במידת הצורך, בתי המשפט מחליטים על המשמורת על סמך האינטרס של הילד. הגורמים שהם שוקלים בעת מציאת טובת הילד מפורטים לעיל.
אילו זכויות יש לאבות בישראל?
לפני הוכחת אבהות , לאמהות משמורת יחידה. בין הורים גרושים זכויות ההורות שווים בין האב לאם למעט חזקת הגיל הרך. לאחר הוכחת האבהות, לאבות אותן זכויות כמו לאמהות.
מה נחשב כהורה לא ראוי בישראל?
בית המשפט קובע שהורה אינו כשיר בנסיבות קיצוניות כמו התעללות, כליאה והזנחה. בית המשפט מעדיף ששני ההורים יראו את הילד אלא אם כן זה יפגע בילד באופן רגשי, נפשי או פיזי.
באיזה גיל יכול ילד לבחור עם איזה הורה לגור בישראל?
בית המשפט מתרשם מהעדפתו של ילד ולא משנה גילו. אין גיל שמאפשר לילד באופן מיידי לבחור היכן הוא גר. במקום זאת, בית המשפט נותן העדפה לילד משקל רב יותר ככל שהם מתבגרים ויכולים לבטא את העדפותיהם.
מה גורם לאם להיות בלתי כשירה בעיני בית המשפט?
אמא אינה כשירה באותם מקרים כמו אב. מקרים אלה כוללים נטישה, התעללות, התעלמות מהילד ניכור הורי, ונסיבות קשות אחרות.
למי יש משמורת על ילד אם אין צו בית משפט בישראל?
אם הורים נשואים ואין צו בית משפט, אז לשני ההורים משמורת על הילד. אם ההורים אינם נשואים, האם אמורה למשמורת בלעדית עד להוכחת האבהות.
25.5.2021 בימ"ש לענייני משפחה באילת, סגן הנשיא מרדכי (מוטי) לוי: פס"ד בתביעה ל'משמורת משותפת' שהגיש האב והרחבת זמני השהות (תלה"מ 66286-01-20)
27.4.2021 בימ"ש לענייני משפחה בב"ש, שופט בן שלו: פס"ד בתביעת אב למשמורת משותפת ותביעת אם להעתקת מקום מגורים (תלה"מ 53896-07-20, תלה"מ 18027-09-20)
מועד החלטה 21.4.2021 ביהמ"ש המחוזי בחיפה, אב"ד השופט סארי ג'יוסי: פס"ד בעניין העברת משמורת ילדים לאב, לאחר משמורת משותפת וגובה המזונות בהם תחויב האם (עמ"ש 60931-07-20)
16.2.2021 מועד החלטה בימ"ש למשפחה באר-שבע, שופט בן שלו: פס"ד בתובענה למזונות קטינים המצויים במשמורת משותפת החל מגיל 6 (תלה"מ 11500-03-20)
30.12.2020 ביהמ"ש לענייני משפחה בראשל"צ, השופטת חני שירה: החלטה בשלוש תביעות למשמורת משותפת והסדרי שהות, הפחתת או ביטול מזונות קטינים ועוד (תלה"מ 57627-10-19)
7.12.2020 בימ"ש משפחה ת"א, ש' ארז שני: פס"ד בתובענת אם להתיר לה לשנות את מקום מגוריה עם בנה המצוי במשמורת משותפת (תלה"מ 17292-05-19)
29.9.2020 בימ"ש משפחה ת"א. ש' ורד שביט פינקלשטיין: פס"ד בתביעות למתן צו הורות, אפוטרופוס ומשמורת משותפת של תובע כנגד בן-זוגו לשעבר (תלה"מ 39785-06-17)
2.8.2020 בימ"ש מחוזי מרכז-לוד. אב"ד ש' מיכל ברנט: פס"ד בערעור שעניינו מזונות ילדים במשמורת משותפת והסדרי שהות שווים (עמ"ש 4202-02-20)
26.4.2020 בימ"ש לענייני משפחה ת"א, שופטת ורד שביט פינקלשטיין: פס"ד בתביעות למשמורת משותפת ולביטול מזונות קטינים (תלה"מ 70922-07-18)
ביהמ"ש משפחה ת"א, ש' ורד שביט פינקלשטיין: תביעות למשמורת משותפת מזונות קטינים ואיזון משאבים בין בני זוג (תמ"ש 17470-08-15)