ייפוי כוח
ייפוי כוח הוא מסמך משפטי במסגרתו אנו נותנים לאדם אחר הרשאה לבצע פעולות משפטיות בשמנו כלפי צד שלישי. ישנם סוגים שונים של ייפוי כוח ובמאמר זה נסקור את המרכזיים שבהם. בשל משמעותו של ייפוי כוח, חשוב מאוד להסתייע בעניין זה בעורך דין אשר יסביר לצדדים את ההשלכות וינסח את המסמך באופן ברור, מדויק ומפורט.
ייפוי כוח מתמשך
ייפוי כוח מתמשך, הוא ייפוי כוח במסגרתו אנו יכולים לקבוע מי ידאג לענייננו כאשר לא נוכל לעשות זאת מפאת מגבלה, מחלה וכיו"ב. ייפוי כוח מתמשך יכול להיות כללי ולהעניק למיופה הכוח את הסמכות לטפל בכל היבטי חיינו והוא יכול להיות מוגדר לתחום מסוים, למשל רפואי או רכושי. ייפוי כוח מתמשך בשונה ממינוי אפוטרופוס אינו עניין הדורש את מעורבות בית המשפט והבחירה מי יטפל בענייננו היא שלנו בלבד. בשל משמעותו הענפה, נקבע בחוק כי עריכת ייפוי כוח מתמשך תיעשה אצל עורך דין אשר עבר הכשרה מיוחדת לכך.
מה זה ייפוי כוח?
המונח המשפטי "ייפוי כוח" (באנגלית power-of-attorney ) מוגדר לפי חוק השליחות, התשכ"ה – 1965 הוא זה אשר מכוחו ניתן לערוך ייפוי כוח ומדובר ביחסי שליחות. אלו יכולים להיות ספציפיים לעניין מסוים (ייפוי כוח מיוחד) או לכל ענייניו של מייפה הכוח ( ייפוי כוח כללי).
ייפוי כוח יכול להתייחס לכל פעולה משפטית בכל תחום שהוא, כספי, רפואי, או אישי. ברגע שנכנס לתוקפו ייפוי הכוח, מיופה הכוח הנו בנעליו של מייפה הכוח לאותו עניין לגביו קיבל סמכות. לכן עליו לנהוג בנאמנות כלפיו ולפעול בהתאם להוראות ייפוי הכוח ככל וישנן כאלו.
ייפוי כוח מיוחד
כשמו כן הוא, ייפוי כוח מיוחד משמעו כי מיופה הכוח מוסמך לטפל רק בנושא מסוים. למשל, הרשאה לחתום על מסמך, ביצוע העברת בעלות ברכב, טיפול במכירה או רכישה של נכס ועוד. על מנת שמיופה הכוח יוכל לבצע את המוטל עליו וכי לא תהיינה אי הבנות באשר לסמכותו, יש לנסח את ייפוי הכוח באופן ברור תוך פירוט קונקרטי של כל המידע הנדרש. כך למשל, אם ייפוי הכוח ניתן לצורך מכירת נכס, יש לציין את כל פרטיו (כתובת, מספר גוש ומספר חלקה).
ייפוי כוח כללי
בניגוד לייפוי כוח ספציפי או מיוחד, ייפוי כוח כללי מעניק סמכות רחבה למיופה הכוח והוא יכול גם להיות מנוסח באופן גורף הנותן למיופה הכוח הרשאה לטפל בכל ענייניו של מייפה הכוח. כמובן כי מתן הרשאה בלתי מוגבלת אינו דבר שיש לעשות בנקל אלא היכן שיש מידת אמון רבה במיופה הכוח והיכן שהדבר באמת נדרש ולא ניתן להסתפק בייפוי כוח מיוחד. הצורך בייפוי כוח כללי קם למשל, כאשר אדם אינו יכול לדאוג לענייניו מפאת מצב נפשי ו/או פיזי.
ייפוי כוח בלתי חוזר
סוג זה של ייפוי כוח ניתן לצד שלישי, בקשר לרכוש כלשהו, כאשר מטרתו היא להבטיח את זכויותיו של הצד השלישי באותו הרכוש. בשונה מייפויי כוח אחרים, הוא אינו ניתן לביטול ותוקפו המשפטי יישמר כל עוד מתקיימים התנאים שמכוחם הוא ניתן. הצורך בחתימה על ייפוי כוח בלתי חוזר עולה למשל בעסקאות מקרקעין, אז נדרש ייפוי כוח בלתי חוזר לצורך שמירת זכויות הרוכש בנכס עד לרישום שמו כבעלים בטאבו.
ייפוי כוח בשם תאגיד
התאגיד הוא אישיות משפטית נפרדת ועל כן יכול הוא לבצע פעולות משפטיות שונות. בין היתר, רשאי הוא ליפות את כוחו של אדם אחר לבצע פעולות בשמו. ייפוי כוח בשם תאגיד יכול להיות כללי, למשל לכל העניינים הפיננסיים, או ספציפי לעסקת מקרקעין מסוימת. במקרים רבים, מיופה הכוח יהיה עורך הדין המייצג את החברה, אך כמובן כי ניתן למנות כל אדם אחר מתאים על פי שיקול הדעת של נושאי המשרה.
זקוקים לייפוי כוח? מעוניינים להתייעץ? עורכת הדין מאיה רוטנברג עומדת לשירותכם ותשמח לענות על כל שאלה וערוך עבורכם ייפוי כוח המותאם לצרכיכם.
משרד עורכי דין בתל אביב
עורכת דין מגשרת מאיה רוטנברג
ניתן לפנות אלינו דרך טופס יצירת הקשר ונחזור אליכם בהקדם.
אנו זמינים באמצעים הבאים:
מאיה רוטנברג, עורכת דין סניף תל-אביב צפון:
רחוב ראול ולנברג 18, מתחם CU (שוק צפון) מגדל C קומה 2 רמת החייל, תל-אביב. ישראל
מיקוד: 6971915
טלפון: 03-6161535
פקס: 03-6161913
נייד: 0544-705733
|
Maya Rotenberg, Adv. North Tel-Aviv branch:
18 Raoul Wallenberg St., Building C, 2th floor CU business park, Ramat Hachayal ,Tel-Aviv, Israel.
Zip Code: 6971915
Tel: +972-3-6161535
Fax: +972-3-6161913
|
האם ניתן לבטל ייפוי כוח בלתי חוזר?
ייפוי כוח בלתי חוזר אינו ניתן לביטול בהתקיים גם אם שבעת התנאים לעיל התקיימו. ייפוי כוח בלתי חוזר ממשיך להיות תקף משפטית מכיוון שחלק מייעודו הוא להבטיח זכויותיהם של צדדים שלישיים.
מהי ההגדרה המשפטית של ייפוי כוח?
יפוי כוח הנו מתן הרשאה לאדם אחר הנקרא "שלוח" (מיופה כוח) לפעול בשמו של האדם ה- "שולח" (מיפה כוח) פעולה משפטית כלפי צד שלישי.
מהי המסגרת המשפטית למתן יפוי כוח? חוק השליחות הנו המסגרת המשפטית המסדירה משפטית את נושא ייפוי הכוח. חוק השליחות התשכ"ה-1965.
מה קובעים דיני השליחות? על-פי דיני השליחות מתקיים הכלל כי "שלוחו של אדם כמותו" כלומר השלוח נכנס בנעליו של השולח וכל פעולה של השלוח מחייבת ומזכה באחריות את השולח.
אילו פעולות ניתן לבצע ע"פ שליחות ייפוי הכוח? ניתן לבצע כל פעולה משפטית המפורטת בייפוי הכוח, מלבד פעולות שקיימת חובה חקוקה לבצען באופן אישי.
קרא עוד