הורד: תקנות הסיוע המשפטי (תיקון), התשעז-2016
ועדת החוקה אישרה את תקנות הסיוע המשפטי: 2,500 שקלים שכר טרחה בהליכים ליישוב סכסוכי משפחה בהסכמה
20 בפברואר 2017, כ"ד בשבט תשע"ז, בשעה 18:00
ועדת החוקה חוק ומשפט אישרה היום (ב') את תקנות הסיוע המשפטי (הוראת שעה), התשע"ז-2016. החוק להסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה קובע חובה על צדדים לסכסוך להגיש תחילה בקשה ליישוב סכסוך, טרם הגעה לדיון משפטי. התקנות נועדו להוסיף במסגרת העניינים בהם יינתן שירות של הסיוע המשפטי – ייעוץ וליווי בבקשות ליישוב סכסוך במסגרת הליכי מהו"ת שלפי החוק להסדר התדיינות ובמסגרת התהליכים החלופיים ליישוב הסכסוך. מוצע לערוך תיקון בעניין היקף השירות שניתן על-ידי הסיוע ולקבוע את השכר המשולם לעו"ד מטעם הסיוע המשפטי בעבור השירות כתשלום אחיד ויחיד עבור הייצוג. שכר הטרחה על ייעוץ משפטי וייצוג בהליכים בתקופת עיכוב ההליכים לפי חוק להסדר התדיינויות יעמוד על 2,500 ₪, עריכת הסכם בין צדדים לפי החוק יהיה 1000 ₪ וייצוג בפני ערכאות שיפוטיות לאחר תום תקופת עיכוב ההליכים לפי החוק להסדר התדיינויות יעמוד על 2,500 ₪. ראש הלשכה לסיוע משפטי יוכל לקבוע במקרים חריגים שכר שונה לעו"ד המטפל בתיק מורכב במיוחד המחייב שעות עבודה רבות מהממוצע או שכר נמוך יותר עד גובה של 550 ₪.
ממלא מקום יו"ר הוועדה חה"כ בני בגין (הליכוד): "אנחנו עוסקים בניסוי אנושי מרחיק לכת של מעבר מהמערכת המשפטית להליכים רכים יותר במסגרת הצעת החוק הברוכה. על כולנו לגלות מידת סבלנות, לראות איך זה עובד ולתקן תוך כדי תנועה"
עו"ד גלעד סממה הממונה על הסיוע המשפטי: "מצאנו לנכון לתקן את התקנות שמתגמלות את עורכי הדין ולהסית את מרכז הכובד מהתדיינות משפטית להליכים אחרים אך תוך שימת לב שחובת הנאמנות שלנו מכוח חוק היא ללקוחות ולא למדינה. לכן, דאגנו שלא יהיה רצון "למכור" את הלקוחות בהליכים החלופיים. אם נשמור על מידת תגמול רגילה יש חשש שההליכים לא ימוצו ולכן הקמנו מנגנון תגמול שכר טרחה "פיקס" המחולק לשלושה שלבים. לשאלת חה"כ בגין על הסכום להליך ההתדיינות המשפטית- השיב "כי תשלום ממוצע לתיק הסדר התדיינויות לפני החוק היה 3,800 שקלים, כך שקבענו שבשלב הראשון הסכום יעמוד על 2,500 שקלים ואם לא יצליח יהיה שוב 2,500. יצרנו תגמול של 5,000 שקלים לעו"ד המייצג. ניסינו למצוא איזון שיעביר את כובד המשקל להליכים החלופיים אך יתגמל בצורה ראויה גם את ההתדיינות המשפטית. הוספנו גם מנגנון למקרים חריגים- שמפחית ל-550 שקלים למקרים בהם תיק עבר להליכי מהו"ת אך הלקוח הגיע ישר לאחר מכן לשלום בית. מנגנון נוסף מתייחס למצב שכשעברו להתדיינות משפטית ומתברר שהיא מורכבת, עם מחלוקות משמעותיות השארנו סמכות למנהלי המחוזות לתגמל לפי פעולות, בתקנות הרגילות של הסיוע המשפטי".
עו"ד אמיר זימן, מהמרכז לגישור בשלטון המקומי: "התקנות כרגע מחטיאות את המטרה לאפשר מימון להליכים חליפיים. ביקשנו מימון להליכי גישור ושיתוף פעולה. אין צורך בליווי של עו"ד בהליכי המהו"ת. יש פה תמרוץ של עו"ד להגיע להליכים משפטיים שם יקבלו עוד 6,000 שקלים.
עו"ד מתומרצים להליכים משפטיים ועוד מקבלים על-כך בונוס.
עו"ד סממה השיב לטענות: "התעקשנו שאם החוק מפנה להליכי מהו"ת וגישור, שנממן את שכר המגשר עבור הלקוחות שלנו וזה קיבל ביטוי בתקציב. לא רק שנלחמנו- קיבלנו תקציבים יפים לטובת העניין. לשאלת חה"כ בגין על תעריף הגישור השיב כי "ההנחה הייתה שהליך גישור יהיה בין 6-4 פגישות, סה"כ כ-12-11 שעות להליך גישורי ממוצע. קבענו שנלך על תעריפים של 300 שקלים ללקוח ספציפי על כל שעת גישור בישיבה הראשונה ובישיבות הבאות 200 שקלים לכל שעת גישור".
עו"ד אסנת פרינט, מנהלת קו הסיוע לנשים ייעוץ משפטי בענייני משפחה ממרכז רקמן: "השכר המוצע זעום וחסר פרופורציות על מנת לאפשר לעו"ד לטפל בתיק בצורה סבירה. אנחנו מטפלים בכ-500 תיקים ואני שומעת תלונות על זלזול של עו"ד המייצגים מטעם הסיוע המשפטי. בנוסף, לעו"ד מהסיוע יש אינטרס להגיע להסכם שלא בטוח שהוא מיטיב עם הלקוח. בתגמול המוצע כרגע- במקום שרמת עו"ד תעחלה יש סכנה שהזלזול רק יגדל". עו"ד סממה: שכר הטרחה כולל ויש את מנגנון התגמול הנוסף שיכול להגיע גם מעבר ל-6,000 שקלים. אני מניח שתמיד יהיו לקוחות לא מרוצים. אצלנו ביום יש 2000 פניות במוקד והממונה הארצית על פניות הציבור יושבת אתנו אחת לשבוע שבועיים".
עו"ד ורד רון-טל, טוענת רבנית, מייצגת כעו"ד חיצונית מטעם הסיוע המשפטי: "אני מייצגת שנים ארוכות לקוחות ושכ"ט מופחת ללא כל נימוקים. אני מבקשת שתהיה חובת נימוק בכתב ושלא תהיה הפחתת שכ"ט מבלי שהוגשו נימוקים בכתב". חה"כ בגין הבהיר כי זו דרישה הגיוניתועו"ד סממה אמר כי הנימוקים יירשמו.