En

עורך דין גירושין ת"א (כתובת)

סניף מרכז משרד עורכי דין לענייני משפחה
רחוב ראול ולנברג 18, מתחם CU (שוק צפון) מגדל C קומה 2, רמת החייל, תל-אביב.

מיקוד: 6971915 | טלפון: 03-6161535 | פקס: 03-6161913 | נייד: 0544-705733 | מייל: office@rotenberglaw.co.il

צור קשר

מוגבל ל500 תווים בעברית בלבד
checked

דרישת המגורים כתנאי להכרה כידועים בציבור

במשך שנים רבות, מגורים משותפים היווה פרמטר מרכזי בשאלה האם בני זוג יוכרו כידועים בציבור. בעידן של ימינו, בו זוגות רבים בוחרים לחיות בבתים נפרדים, עולה השאלה, האם בתי המשפט רואים עדיין בדרישת המגורים כהכרח להכרה בסטטוס זה? על שאלה מעניינת זו נשיב במאמר שלפניכם.  

 

הקדמה  

להכרה בבני זוג כידועים בציבור, ישנן השלכות משפטיות וכלכליות רבות, החל מזכויות בביטוח לאומי וכלה בזכות הירושה ובחלוקת רכוש בעת פרידת בני הזוג. בשונה מקשר נישואין, אשר מוכח באמצעות תעודת הנישואין, לידועים בציבור אין מסמך רשמי הקובע את היותם ידועים בציבור. פועל יוצא של מצב זה הוא כי בכל מקרה של מחלוקת בעניין זה, אם בין בני הזוג עצמם ואם מצדו של גורם שלישי, יש צורך להוכיח את טיבו של הקשר כדי לקבל הכרה כידועים בציבור. מוסד הידועים בציבור מתבסס על שני פרמטרים: מערכת יחסים זוגית מחייבת וניהול משק בית משותף, כאשר לאורך השנים, מדובר היה בשני תנאים מצטברים. על כן, כאשר בני הזוג לא עמדו בנטל ההוכחה של שני המרכיבים, לא יכלו לקבל הכרה כידועים בציבור.  

 

הלכה למעשה, בעבר, לזוגות ידועים בציבור לא היה בדרך כלל קושי להוכיח את הסטטוס היות שמרביתם הגדול חי תחת קורת גג אחת וניהל משק בית משותף. אולם, בערבות השנים, משהלך וגדל מספרם של ידועים בציבור בישראל, נתגלה כי ישנם לא מעט זוגות אשר בוחרים לחיות בבתים נפרדים ואינם מקיימים משק בית משותף, כפי שהגדירה זאת הפסיקה מספר שנים קודם לכן. מהי משמעות הדבר עבור אותם זוגות? האם ימנע מהם לקבל הכרה כידועים בציבור וליהנות מכלל הזכויות המגיעות להם?  

 

מגורים משותפים – תנאי הכרחי?! 

לאורך שנים רבות, מגורים משותפים היוו את הראייה המרכזית לכך כי בני זוג הם  ידועים בציבור והיות שמרבית הזוגות אכן חיו יחד תחת אותה קורת גג, לא היה קושי לעמוד בנטל הראייה. אולם, ככל שחלפו השנים, גישה זו הפכה לבעייתית מאוד, היות שחלק לא מבוטל של זוגות ידועים בציבור (למשל זוגות בפרק ב') בוחרים להמשיך להתגורר בדירות נפרדות, אולם הם מקיימים זוגיות לכל דבר ועניין ומבקשים לקבל הכרה כידועים בציבור. ואכן, בשנים האחרונות, בתי המשפט ריככו את עמדתם לגבי דרישת המגורים ועתה, גם זוגות אשר אינם חיים יחד, יכולים לקבל את ההכרה בסטטוס זה.  

 

שינוי זה נבע הן מתוך ההבנה כי העדר מגורים משותפים אינו שולל קיומו של קשר זוגי כנה ומחייב והן בשל התובנה כי לעיתים קרובות, בני הזוג בוחרים שלא לחיות יחד מטעמי נוחות או יעילות ושוב, הדבר אינו פוגע בטיבו של הקשר. מדובר למעשה בשינוי גישה של הפסיקה, מן האובייקטיבי אל הסובייקטיבי, כלומר, אין הכרח עוד במגורים משותפים שהוא מדד אובייקטיבי מצמצם לקיומו של קשר זוגי ובית המשפט מתמקד יותר בשאלה כיצד בני הזוג ראו את הקשר ביניהם: האם מצדם, מדובר היה במערכת יחסים כנה ואמיתית, או האם מדובר בקשר בלתי מחייב. במקרה הראשון, יכולים בני הזוג לקבל הכרה כידועים בציבור אף אם אינם חיים באותו הבית.  

 

פנייה לייעוץ משפטי 

כאמור בפתח הדברים, ידועים בציבור, זכאים לזכויות רבות ועל כן להכרה בסטטוס זה יש חשיבות כלכלית ומשפטית רבה. משכך, מומלץ מאוד לידועים בציבור, לקבל ייעוץ משפטי של עורך דין משפחה, אשר ייתן לבני הזוג חוות דעת מקצועית וממצה באשר לזכויותיהם ויסייע להם בהוכחת הסטטוס בכל מסגרת הרלוונטית להם, אם מול גופים כגון המוסד לביטוח לאומי ואם מול בית המשפט. קבלת ייעוץ משפטי חשובה עוד יותר כאשר בני הזוג אינם חיים יחד, אז יכול להיות קושי מסוים בהוכחת הסטטוס. אמנם, הפסיקה ריככה את עמדתה בסוגיה זו ומעניקה הכרה כידועים בציבור גם לזוגות שאינם מתגוררים תחת אותה קורת גג, אולם זאת כאשר בית המשפט שוכנע בטיבו של הקשר. עמידה בנטל הוכחה זו אינה תמיד פשוטה, בפרט כאשר ישנה מחלוקת בין בני הזוג בעניין זה, כאשר האחד טוען לקיומו של קשר זוגי מחייב ואלו השני, מכחיש זאת וטוען כי טיבו של הקשר היה בלתי מחייב. אי לכך, בכל הנוגע לסוגיה זו, כדאי לפנות לעורך דין מומחה לקבלת ייעוץ וייצוג משפטי.  

 

עריכת הסכם חיים משותפים 

חיים יחד כידועים בציבור? רוצים להבטיח את עתידכם? עריכת הסכם ממון, או הסכם חיים משותפים, תאפשר לכם להסדיר אספקטים שונים של מערכת היחסים ולחיות יחד בראש שקט.  

במסגרת הסכם זה ניתן לכלול כל סוגיה רלוונטית לבני הזוג, החל מחלוקת הרכוש בעת פרידה וכלה במשמורת ילדים ומזונות. עריכת הסכם שכזה, תעניק לבני הזוג וודאות משפטית ובעת הצורך בהוכחת הסטטוס של ידועים בציבור, ישמש ההסכם כראייה מובהקת.  

 

בשל חשיבותו של ההסכם לבני הזוג, חשוב מאוד לפנות אל עורך דין משפחה לעריכת הסכם מקיף, המותאם אישית לבני הזוג. נציין כי על מנת לתת תוקף משפטי מחייב להסכם, יש לחתום על ההסכם בפני נוטריון, או לפנות אל בית המשפט לענייני משפחה לאישור ההסכם.  

 

 

 

  

 

יצירת קשר
יצירת קשר מהירה
עבור לתוכן העמוד